Brownie z bobu – ciasto czekoladowe bez m膮ki

Brownie z bobu – ciasto czekoladowe bez m膮ki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

To nie ciasto, to czekoladowa sa艂atka 馃槈

brownie z bobu z serkiem waniliowym

Eksperymenty w piekarniku

Bardzo lubi臋 kombinowa膰 w艂asne przepisy, zw艂aszcza je艣li w gr臋 wchodz膮 babeczki lub ciasta czekoladowe. Najtrudniej mi jest stworzy膰 przepis, bo zapominam zapisywa膰 co doda艂am. Robi臋 wszystko na czuja, wymy艣lam i kombinuje.

Postanowi艂am jednak doda膰 do bloga dzia艂 Kulinaria i dlatego od dzisiaj, obiecuj臋 wszystkie fajne pomys艂y zapisywa膰 i dzieli膰 si臋 z Wami przepisami np. na bezglutenow膮 pizz臋, kt贸ra 艣wietnie udaje pszenn膮.

Dzisiaj poka偶臋 Wam, jak zrobi膰 ciasto z zielonego warzywa, a mianowicie z bobu.

Brownie z bobu bez m膮ki

Sk艂adniki:

  • 1 kg ugotowanego bobu
  • szczypta soli (chyba 偶e b贸b gotowany w posolonej wodzie)
  • 200g ksylitolu lub 150g cukru trzcinowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (vegan: ciemne kakao + olej koko 艂y偶ka)
  • 4 jajka ma艂e eko (vegan: 1 banan lub p贸艂 szklanki mielonego namoczonego siemienia lnianego)
  • 150g mleka (vegan: ry偶owe, owsiane)
  • 100g mas艂a (vegan: oleju kokosowego)
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa lub inna ulubiona
  • opcjonalnie sezonowe owoce (艣liwki/maliny)

Przepis:

  1. Mi臋kki t艂uszcz utrze膰 z ksylitolem/cukrem.
  2. Doda膰 jajka lub zamienniki i dalej miksowa膰.
  3. Tabliczk臋 czekolady po艂ama膰 i rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej. Doda膰 do masy.
  4. Je艣li u偶ywasz blendera lub np. jak ja – Thermomixa, wrzu膰 reszt臋 sk艂adnik贸w (opr贸cz mleka i owoc贸w do przybrania oczywi艣cie) i zmiksuj na g艂adk膮 mas臋, dodaj膮c stopniowo mleko w temperaturze pokojowej lub lekko ciep艂e.
  5. Prze艂贸偶 mas臋 do tortownicy, wcze艣niej wyk艂adaj膮c j膮 papierem do pieczenia lub smaruj膮c t艂uszczem.
  6. U艂贸偶 na wierzchu wybrane owoce.
  7. Piec 60 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu patyczek mo偶e by膰 nadal lekko mokry. Ciasto troch臋 opadnie w 艣rodku.

Najlepiej smakuje w po艂膮czeniu z lodami 艣mietankowymi/waniliowymi, lub jak u mnie z braku lod贸w – z serkiem waniliowym. To taka niecodzienna wersja klasycznego po艂膮czenia smak贸w ciep艂ego ciasta czekoladowego z zimn膮 kulk膮 lod贸w, kt贸re mo偶na spotka膰 w ka偶dym ameryka艅skim dinerze.

Veganie na pewno znajd膮 swoje pasuj膮ce lody 馃檪

Je艣li ciasto wyda Ci si臋 za ma艂o s艂odkie, mo偶esz je pola膰 syropem klonowym.

艢wietnie smakuje te偶 pokruszone z serkiem lub lodami i owocami np. maliny i bor贸wki.

brownie z bobu surowe ciasto

brownie z bobu ze 艣liwkami surowe

brownie z bobu ze 艣liwkami

Dajcie zna膰 w komentarzu jak Wam wysz艂o 馃檪

Podoba Ci si臋 ten post?

 



Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.